Ontdek hoe uw groene renovatie u opbrengt in 2023 - 4 personaliseerbare totaalsimulaties

Wat zijn de nieuwe renovatiepremies van 2023?

Vanaf 2023 zijn er nieuwe renovatiepremies beschikbaar. Om in aanmerking te komen voor een premie, moet je woning minstens 15 jaar oud zijn of aan bepaalde voorwaarden voldoen. De hoogte van de premies hangen nu ook erg af van je gezamenlijk gezinsinkomen.

In de tabel hieronder staan de VerbouwPremies opgesomd, die samen meestal de helft van de subsidies voor groene renovaties vormen.

TypeMax. factuurOpmerkingLage inkomenMiddenHoge
Dak11.500Wanneer zolder geen radiatoren bevat, volstaat ook enkel zoldervloer isolatie. Ook voor herbestemming: bv. Bedrijfspand of schuur verbouwen tot woning.Minimum tussen €5750 of 50%*factuurMinimum tussen €4025 of 35%*factuur€8/m² Met maximum 40%*factuur
Buitenmuur12.000Incl. balkons & balustrades Incl. schimmel & vocht behandelingen Incl. volledig nieuwe muur Incl. nieuwe gevel Incl. bepleisteringenMinimum tussen €6000 of 50%*factuurMinimum tussen €4200 of 35%*factuur€30/m² buitengevel €15/m² binnengevel €5/m² spouwmuur Met maximum 40%*factuur
Vloer3.000Vloerisolatie & afwerking.Minimum tussen €1500 of 50%*factuurMinimum tussen €1050 of 35%*factuur€6/m² Met maximum 40%*factuur
Ramen & Deuren11.000Enkel buitendeuren zonder ramen. Verplicht voor alle (in)direct verwarmde ruimtes. Niet voor veranda's.Minimum tussen €5500 of 50%*factuurMinimum tussen €3850 of 35%*factuur€16/m² Met maximum 40%*factuur
Binnenrenovatie5.000Enkel lage- & midden-inkomen Allerlei binnenmuren, afwerking, trappen, en vochtbehandelingen.Minimum tussen €2500 of 50%*factuurMinimum tussen €1750 of 35%*factuurn.v.t.
Elektriciteit & Sanitair7.500Enkel lage- & midden-inkomen. Incl. badkamer en toilet. Incl. leidingwerken. Incl. regenwater installatiesMinimum tussen €3750 of 50%*factuurMinimum tussen €2625 of 35%*factuurn.v.t.

Er zijn ook nieuwe premies voor hernieuwbare energieproductie met zonneboilers, warmtepompen en warmtepompboilers.

De subsidies voor lucht/water-warmtepompen zijn bijvoorbeeld verhoogd van €1.800 naar €4.800. Als je nog elektrisch verwarmt of geen gasnet op straat hebt, kun je zelfs tot €7.200 krijgen.

Voor gascondensatieketels zijn er alleen nog subsidies voor mensen met een lage of middelinkomen. Dit komt regelmatig beter uit bij beperkte budgetten & oudere radiatoren.

Het combineren van de vele nieuwe premies van 2023

Het combineren van de nieuwe premies van 2023 kan leiden tot enorme totaalvoordelen. De belangrijkste voorwaarde om de subsidies optimaal te combineren is de Ingrijpend Energetische Renovatie (IER).

In 2019 hebben 99,8% van de verbouwers deze voorwaarden gehaald. De IER vereist medewerking van een architect en een bouwaanvraag of stedenbouwkundige melding.

Zowel bij de aankoop van een te renoveren woning als bij het verbouwen van bestaande woningen kun je een IER uitvoeren om van energielabel E, F naar C of hoger te gaan.

In onze downloadbare excel houden we rekening met alle nieuwe premies en hun voorwaarden, zoals:

  • Verkooprechtkorting bij recente of toekomstig aangekochte woning
  • Korting op onroerende voorheffing gedurende 5 jaar
  • EPC-labelpremie
  • Rentesubsidie en Mijn Verbouwlening
  • Alle verbouwpremies
  • Stijging in de waarde van uw woning

De excel-simulaties richten zich op de verbouwingen met de meeste impact op de voorbeeldwoningen, zoals buitengevelisolatie, ramen en nieuwe daken.

Mijn Verbouwlening versus Rentesubsidie: waardevolle subsidies voor renovatie financiering

Er zijn twee subsidies waar je misschien gebruik van kunt maken als je je woning gaat verbouwen: de Mijn Verbouwlening en de Rentesubsidie. Hieronder leggen we uit wat deze subsidies zijn, voor wie ze bedoeld zijn en waarvoor je ze kunt gebruiken.

Mijn Verbouwlening:

  • Voor mensen met een woning van minstens 15 jaar oud, tenzij je investeert in een (hybride) warmtepomp, warmtepompboiler of zonnepanelen. Dan moet je woning minstens ouder zijn dan 2014 OF moet de omgevingsvergunning al 5+ jaar geleden verleend zijn.
  • Je kunt de Mijn Verbouwlening alleen gebruiken voor de werken die vermeld staan in de bovenstaande tabel.
  • Als je in de hoogste inkomstencategorie zit, kom je niet in aanmerking voor de Mijn Verbouwlening. In dat geval is de Rentesubsidie wellicht beter voor je.

Rentesubsidie (ook Renteloos renovatiekrediet genoemd):

  • De Rentesubsidie is beschikbaar voor mensen die hun woning tussen 2021 en 2022 hebben gekocht. In dat geval krijg je een rentesubsidie van 100% (maximaal 3,5%).
  • Als je je woning in 2023 hebt gekocht, hangt de hoogte van de Rentesubsidie af van het energielabel waar je naartoe wilt met je verbouwing.
  • De bank bepaalt welke werken je met de Rentesubsidie kan doen.

Wanneer kom je in aanmerking voor Mijnverbouwlening of Rentesubsidie

Wat biedt onze slimme excel en hoe is deze samengesteld?

Met onze excel-simulatie kun je gemakkelijk de haalbaarheid voor je renovatieproject inschatten. We bieden gedetailleerde prijzen en subsidie-berekeningen gebaseerd op vier voorbeeldwoningen.

Je kunt zelf spelen met inputgegevens die relevant zijn voor jouw situatie, zoals je inkomsten, de aankoopdatum van je woning en de looptijd van je financiering.

We berekenen ook je maandelijkse energiebesparing en de impact op je budget. Aan het einde van de simulatie rekenen we ook de stijging in de waarde van je woning na de renovaties mee.

Als je woning al goed geïsoleerde ramen, een dak of gevel heeft, kun je je energielabel verbeteren met vloerisolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Zo kom je regelmatig op een beter eindresultaat.

In de excel hebben we offertes opgenomen die zijn gemaakt door experts die rekening houden met volume-korting en de moeilijkheid van installatie.

We hebben ook de EPC-formules gebruikt die worden gebruikt door officiële EPC-keuring software.

We hebben geen rekening gehouden met prijsverhogingen door meer stijlvol afgewerkte woningen, dakkapellen of interieurrenovaties (tot €5,000 voor lage of middelinkomen).

We hebben alle premies en subsidies voor eigenaren voor de verschillende inkomens opgenomen, exclusief beschermde afnemers, bescheiden woningen of gebruikers van enkel nachttarief.

Klik op de downloadknop om de excel te gebruiken en vergelijk met verschillende voorbeeldwoningen hoeveel voordeel je hebt bij energetische renovatie (afhankelijk van je persoonlijke situatie).

Wat zijn de nieuwe verplichtingen voor het EPC-label en asbest, en hoe kan je daarvan profiteren?

Asbest verplichting Als je een woning verkoopt die vóór 2001 is gebouwd, zijn er verplichtingen voor het beheren van asbest. Een asbest-attest is vereist, hoewel het verwijderen ervan niet verplicht is. Dit kan wel invloed hebben op de verkoopwaarde van je woning.

Vanaf 2023 zijn er extra subsidies voor het verwijderen van asbest: €8/m² voor gevel- en dakwerken, met een maximum van 40% van het factuurbedrag.

EPC-label verplichting Voor het behalen van het EPC-label binnen 5 jaar na aankoop zijn sommige renovaties vereist. Als je woning reeds een EPC-keuring heeft, bekijk dan het verbouwadvies op het attest om te zien wat nodig is om een nieuwe EPC score te behalen.

Gebruik onze simulatie Excel om te zien hoe je de renovatiepremies kan gebruiken om de kosten voor het behalen van het EPC-label te dekken. In veel gevallen zullen de voordelen en subsidies de verbouwkosten volledig dekken.

Algemene tips en advies voor financiering van renovatie: echte voordelen
  • 1 - Als je al verbouwingen hebt gedaan tussen 2021-2022, kun je deze meenemen in de Ingrijpend Energetische Renovatie (IER). Je hoeft buitenschil-renovaties of opwekkers (warmtepomp, gascondensatieketel, etc.) die je in de afgelopen 5 jaar hebt vernieuwd, niet opnieuw te renoveren om aan de IER-voorwaarden te voldoen. Soms kan je deze meenemen in je EPC-label premie.
  • 2 - Zoek, indien mogelijk, één partner om alle renovaties te doen. Je kunt vaak meer korting krijgen als de adviseur die ter plaatse komt, alle renovaties in één groot pakket kan aanbieden. Bovendien kan één partij beter intern samenwerken aan een propere afwerking dan drie bedrijven die steeds reclameren over de afwerking van de voorgaande partij. Zo heb je minder hoofdpijn en betere afwerking van alle hoekjes en kantjes.
  • 3 - Als je een warmtepomp installeert en geen gasnet beschikbaar is in je straat, krijg je ongeveer +50% extra subsidie. Voor een lucht/water-warmtepomp betekent dit €7,200 subsidie in 2023 in plaats van €4,800.
  • 4 - Beschermde afnemers krijgen meestal dezelfde subsidies als mensen met de laagste inkomens.
  • 5 - Mensen met bescheiden woningen krijgen ook allerlei voordelen. Een bescheiden woning betekent een woning met een niet-geïndexeerd Kadestraal Inkomen lager dan 745 euro.
  • 6 - Verhuurders die exclusief aan sociale verhuurkantoren verhuren, krijgen vaak dezelfde subsidies als gezinnen met lage inkomsten.
  • 7 - Mensen die alleen 's nachts stroom gebruiken, krijgen vaak extra subsidies.
  • 8 - DIY-verbouwers - alleen de aankoop van bepaalde bouwmaterialen komt in aanmerking

Wil je in deze gevallen graag een op maat gemaakte simulatie & offerte? Stuur ons dan gerust een mailtje!

Financiering van renovatie: handige tips en trucs

Financiering van renovatie zonder lenen: voorschot op aanvullend pensioen Wat is aanvullend pensioen? Het is een soort pensioen dat door een werkgever of bedrijfssector wordt opgebouwd voor hun werknemers. Voor zelfstandigen zijn dit bankproducten zoals VAPZ en IPT.

Hoe werkt dit? Je kunt aan de financiële instelling die jouw aanvullend pensioen beheert, vragen om een voorschot te krijgen op dit aanvullend pensioen voor de renovatie van je woning.

Voorschotten voor woningrenovatie uit een aanvullend pensioen zijn uitgesloten van vrijwel alle belastingen en boetes.

Zelfstandigen met een vennootschap kunnen een stap verder gaan: Als je vennootschap financieel sterk staat, kan je bij sommige banken vragen om een lening op je vennootschap te nemen. Hierdoor kun je de rentekosten terugtrekken.

Als je nog geen IPT hebt, kan je het geleende bedrag tot 5 jaar terugwerkende kracht storten op de IPT-rekening. Vervolgens kan je het volledige bedrag gebruiken als voorschot voor je persoonlijke renovaties.

tip Zelfstandigen verbouwingen financieren

Bespreek met een financiële adviseur of dit voordelig is voor jouw situatie.

Tips voor de rentesubsidies: Wederopname in lopende hypotheeklening: Als je al een hypotheeklening hebt waarbij een groot deel van het kapitaal is afgelost of het einde in zicht is, kun je overwegen om een nieuw krediet aan te gaan met hergebruik van je lopende hypotheek voor de renovatie van je woning, zonder notaris- of hypotheekkosten.

Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de impact hiervan voordat je een beslissing maakt.

Verlenging looptijd hypotheek: Als je de looptijd van je hypotheek verlengt, verlaag je het maandelijkse bedrag dat je moet afbetalen. Hierdoor is er ruimte voor een renovatielening zonder veel impact op je maandbudget, omdat je maandelijkse afbetalingslast hetzelfde blijft.

Standaard met groene lening bij bank: Financiële instellingen bieden vaak ook renovatieleningen of "groene" leningen om duurzame projecten te stimuleren. Zoek uit wat de criteria zijn en wat de impact hiervan is.

In onze excel-simulatie, onderaan rechts, kun je zien wat de gemiddelde impact van de renovatie op je maandbudget is. In meeste gevallen dekken de premies en energiebesparingen de maandelijkse terugbetalingen gedurende de eerste 5 jaar.

In het slechtste geval ben je beschermd door de nieuwe regels rond verzekering gewaarborgd wonen voor groene renovaties. Deze helpen je om je leningen te behouden, zelfs als je inkomsten verloren gaan.

Renovatie van appartementen met een syndicus of VME

Er zijn enkele specifieke uitdagingen bij het renoveren van appartementen in een syndicus-systeem, zoals het verkrijgen van goedkeuring van de syndicus voor een collectief renovatieproject.

Om de goedkeuring van de syndicus te verkrijgen voor een renovatieproject, is het belangrijk om duidelijk te communiceren wat je precies wilt renoveren en hoe dit de levenskwaliteit voor alle bewoners zal verbeteren. Laat ook zien hoe je de renovatie zult financieren en hoeveel tijd het zal duren. Dit kan aan de hand van onze Excel-tool.

Zo kun je gebruik maken van renovatiepremies om de kosten te verminderen voor iedereen, inclusief voor de collectieve bouwelementen.

Elke EPC-eenheid (appartement woning) heeft recht op dezelfde voordelen als volledige eigen woningen, alleen zijn de subsidiebedragen wat lager.

Collectieve ruimtes en verbouwingen aan gemeenschappelijke delen kunnen worden gedragen door de syndicus of VME.

Deze krijgen ook recht op een Mijn Verbouwlening ter waarde van €60.000 + €25.000 per woon-eenheid. Er zijn ook VerbouwPremies beschikbaar voor de syndicus of VME, zowel collectief als per wooneenheid.

syndicus & VME

We kunnen je helpen met het maken van een oplossing die past voor elke inwoner van een appartementgebouw.

Simuleer het even zelf

Aarzel niet om onze simulatie excel te downloaden om je eigen voordelen in te schatten en te beslissen of een groene renovatie voor jou de juiste keuze is.

Met de nieuwe renovatiepremies van 2023, is nu het ideale moment om te investeren in de toekomst van je woning. Vanaf 2024 dalen de subsidies voor vele verbouwingen.

Bronnen
Download je excelsimulatie
Jona Halffman
Jona Halffman